Ana Sayfa
25 Ağustos 2020 ( 0 izlenme )
Reklamlar

Bebek Mamaları Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Bebek Mamaları

 Bebek mamasına başlamadan önce bebekleri, ilk 6 ay anne sütüyle beslemelisiniz. Çünkü anne sütü bebeklere gerekli tüm besinleri sağlayabilen bir besin kaynağıdır. Bebeği hastalıklara karşı korur, bedensel ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunur. IQ seviyelerini artırır.

Bebeği anne sütü ile beslemenin sadece bebek için değil, anne içinde fayda sağladığını söyleyebiliriz. Anne ile bebek arasında sevgi bağı oluşturur. Anneyi meme kanseri, yumurtalık kanseri ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı korur. Uzmanlara göre emzirme 12 aya kadar devam edilmelidir. Bu süreden sonra 2 yaşına kadar da emzirilebilir, ancak 6 aydan sonra ek gıdalara başlanılması önerilmektedir.

Peki, bebeğin bebek mamalarına hazır olduğunu nasıl anlarız? Emzirmeden 2 saat sonra acıkıyorsa, 5. ve 6. aylarda kilo alımı yeterliyse bebeğinize ek gıdaları verebilirsiniz. Günlük 10 ile 15 gr arasında kilo alıyorsa ve yemek yedikten sonra rahat uyuyorsa bebeğinizin karnı doyuyor demektir. Bu saatten sonra evet bebeğiniz, bebek mamalarına ve ek gıdalara hazır demektir. Fakat bu gıdaları verirken dikkat edilecek hususlar vardır. Bunları uygularsanız hem bebeğiniz hem de siz rahat ve güzel ek gıdalara geçiş döneme girmiş olacaksınız.



Ek Gıda Verilirken Dikkat Edilecek Hususlar


İlk önce bebeğe verilecek her yeni gıda tek tek başlanmalı ve bir, iki yemek kaşığı verilmelidir. Bebeğin alımına uygun günde miktar artırılabilir. Az miktarda başlanmasının nedeni bebeğin verilen gıdılara alerjik reaksiyon gösterebilecek olmasıdır.

İlk kez ek gıda veriyorsanız bebeğin aç ve keyifli olmasına dikkat edin. Bu da genellikle öğleden sonraki saatlere denk gelmektedir.

Bebeğin istemediği ya da yemediği hiçbir ek gıdayı zorlayarak yedirmeyin. 23 hafta sonra tekrar deneyin.

Bebek maması ve ek gıdaların, A,D vitaminleri, çinko ve demir yönünden zengin olanlarını tercih edin.

Verilecek olan gıdaların ilk başta tekli besin grubu olmasına önem gösterin. Sonradan çoklu besin grubuna geçebilirsiniz. Örneğin ilk başlarda meyve, yoğurt püresi yedirin. Daha sonra sebze çorbasına geçebilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki hazırlanan gıdalar en fazla 2 saat içinde tüketilmelidir. 2 saat bekletilen yiyecekler tüketilmemelidir.

Hazırlanan gıdalara mutlaka sıcak su veya hazır su kullanın.

Bebeklere bir yaşına kadar baharatlı, tuzlu, salçalı ürünleri vermeyin.

Bebek mamaları çoğu bebeklerde gaz ve şişkinlik sorununu ortaya çıkarır. Anneler bu konularda çok panik olurlar. “Acaba aldığım gıdalar GDO’lu mu?”, “Gelişimini olumsuz yönde etkiler mi?” gibi sorular sorarlar. Şimdi sizlere evde doğal, sağlıklı ve kolay hazırlanan bebek maması yapımını anlatacağız.

Evde Kolay Hazırlanan Bebek Maması Tarifleri

Sulu Havuç Püresi Mama Tarifi:

Yarım havucu ve 2 çorba kaşık suyu hafif haşladıktan sonra kendi suyuyla blenderdan geçirebilirsiniz. Yeni başlayan bebekler için hem çok kolay ve sağlıklı bir besin kaynağı olacaktır.

Pirinçle Meyve Püresi Tarifi:

Bir avuç kadar pirinci, yarım çay bardağı suyla haşlanır ve el blenderından geçirilerek püre haline getirilir. İçine şeftali ile karıştırılarak yedirilir.

Evet! Bebekler, annelerin canıdır. Canlarını koruyup, sağlıklı bir şekilde büyümelerini isterler. Sizde yukarıdaki makalemizi okuyup, hem bebek mamaları ve ek gıdalar hakkında bilgiye sahip olabilir, hem de canlarınızı sağlıklı bir şekilde büyütmüş olursunuz…

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Veda Eden Alper’den Duygusal Mesaj Arda Turan, eşi Aslıhan Doğan'a 2.1 milyon euroluk araba hediye etti MasterChef Türkiye yarışmasında 5. ceket Paris Sokaklarını Fareler Bastı