Auto-Created3
31 Mart 2022 ( 2 izlenme )
Reklamlar

Ünlü ekonomist Meriç Köyatası dolarda patlayacak saatli bombayı duyurdu

Ünlü ekonomist Meriç Köyatası, Kur Korumalı Mevduat’a ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sistemin Hazine’ye yükünü verilerle açıklayan Köyatası yaşanan durumun muhalefet etmeyi aştığını belirterek “Sayın cumhurbaşkanı yalvarıyorum, zararın neresinden dönerseniz kardır.” dedi.

Doğru Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, ekonomist Meriç Köyatası Youtube kanalından yayınladığı video ile dövizde yaşanan dalgalanmaları ve Kur Korumalı Mevduat’ı masaya yatırdı.

İlk olarak dövizdeki dalgalanmayı ele alan Köyatası yıllık enflasyon ve döviz ilişkisi üzerinden dövizin gideceği noktayı açıkladı.Köyatası şu ifadelere yer verdi:

“TÜİK’in tüketici enflasyonu yıllık yüzde 54 olarak görülüyor. 2 gün sonra yenisi açıklanacak bunun yüzde 60’lara varması bekleniyor.

ENAG’ın tüketici enflasyonu ise yüzde 115 olarak görülüyor

TÜİK’İn üretici enflasyonu ise yüzde 105.Yani tüketici enflasyonunu doğru ölçmediği aleni ortada. Zaten herkes çarşıda, pazarda alışveriş yaparken bunu hissediyor.

30 Mart 202130 Mart 2022 arasında Dolar + Euro‘dan oluşan kur sepetine baktığımız zaman ise yüzde 72’lik bir artış görüyoruz. Enflasyon ve döviz arasında yakın bir ilişki vardır. Eğer siz enflasyonun yüzde 54 olduğunu düşünüyorsanız dolar Euro sepeti son 1 yılda yüzde 72 arttı demek ki fazla arttı. Dolarda düşüş bekleyebilirsiniz. Ama enflasyonun yüzde 54 olduğuna inanmanız lazım.

Siz enflasyonu yüzde 110115 civarında olduğuna inanıyorsanız demek ki bir yılda dolar Euro’nun yüzde 72’lik artışı yetersiz. Bir yerde bire eksiklik var.”

Açıklamalarına ekonomik göstergelerin yer aldığı tablolarla devam eden Köyatası,

“Merkez Bankası’nın geçen hafta açıkladığı net döviz rezervi eksi 45 milyar dolar.

Türkiye’nin toplam dış borcu 453 milyar dolar
Kısa vadeli dış borç, yani bir yıl içinde ödememiz gereken dış borcumuz 173,5 milyar dolar.

Dış ticaret açığımız aldı başını gidiyor. Ocak Şubat aylarında 16,4 milyar dolar.

Bütçe açığı en iyimser tabirle 279 milyar dolar. Bir de bütçede236 milyar faiz ödemelerimiz var. Keşke 236 milyar faiz ödesek. Çünkü biz faiz inadıyla Türkiye’de Merkez Bankası’nın bankalara verdiği faizi düşürürken bütün faizleri artırdık.” dedi.Köyatası, Kur Korumalı Mevduat’ın Hazine’ye olan maliyetini ve öngörülen maliyeti şu ifadelerle açıkladı:

“Ortada bir saati bozuk bombamız var. Saatli bomba ama saati bozuk ne zaman patlayacağı belli değil. Kur Korumalı Mevduat. Kur Korumalı Mevduat son olarak 591 milyar TL.

Bunun Hazine’ye üç aylık kurdaki artıştan kaynaklanan yükü yüzde 23. Üç ayda 23 olduysa yıllık dört tane yüzde 23 olur. Varsayalım ki dolar bu artış hızıyla gidecek. Kaldı ki dolar çok daha hızlı artacak, ekonomik rakamlar onu gösteriyor. Hatta dış ticaretçiler bugün hesaplarken 2223 lirayı üç ay sonranın kurunu 23 liradan hesaplıyorlar.

Yüzde 23’lük bir artış üç ay yüzde %128 faiz oluyor. Şimdi bu 591 milyar liralık mevduat olduğuna göre bunun yüzde 128’i 756 milyar lira yapar. Bu çok ciddi, iflas ötesi bir rakam. Bunun bütçe giderleri içerisindeki payı ise yüzde 51. Bütün bütçenin yüzde 51’i! Kimse altından kalkamaz.TÜRKİYE’DEKİ FAİZLER

Faizi düşürülerek enflasyonu düşürecekmişiz. Maalesef cumhurbaşkanımız büyük yanılgıya düştü.

Faiz düşürülmeye başlanırken Merkez Bankası Eylül 2021’de yüzde 19, Mart 2022’de yüzde 14’e düştü. Bu merkez bankasının bankalara verdiği faiz. Bankalar için çok iyi.

Hazinenin 10 yıllık borçlanma faizi yüzde 17’ydi, yüzde 28’e çıktı.

Hazinenin dolarla borçlanma faizi vadesine göre yıllık yüzde 5,7 – 6,5 arasındaydı. Dünyada yüzde ikileri geçmiyor bu para onu da söyleyeyim. Şu anda yüzde 8,62’ye çıktı.

Banka ticari kredileri Eylül’de yüzde 20’yken şimdi kamu bankalarında yüzde 28 ama özel bankalarda yüzde 38 hatta 40’ları buluyor.

Bir de banka ticari kredileri yüzde 20 civarındaydı kamu bankaları yüzde 29’a çıktı tüketici kredisi ama özel bankalardan alırsanız yüzde 44.

Bu arada bankalar mevduata yüzde 17 ödüyor. Yani burada bankalara da ciddi bir kaynak transferi var.

Peki, kur korumalı mevduatın hazineye yükü. Bunun adı resmen faiz fakat borç almıyor hazine. Almadığı borç için bankaların aldığı borç için bankaların yüzde 17’yle alıp yüzde 35’le sattığı krediler için ekstradan yüzde 128 faiz ödüyor bankalar rahat hareket etsin diye.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dior, Filistinli Bella Hadid'i silip İsrailli modelle anlaştı Ceset Skandalı ! Koronavirüsten Ölenlerin cesetlerini çürümeye bıraktılar 31 Mart seçimleri öncesi ‘hayali seçmen’ iddiası “13-16 yaş çocuk doğurmak için ideal” diyen akademisyenin üniversite ile ilişiği kesildi