efendimizin Uyurken niçin Elini Yanağının Altına Koyduğunu Biliyor musun?
Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin Uyurken niçin Elini Yanağının Altına Koyduğunu Biliyor musun?
Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin Uyurken niçin Elini Yanağının Altına Koyduğunu Biliyor musun? Bununla birlikte bilim insanoğluının bir çok kişinin görüntüsünü incelemeye aldığı ve ünlü bir bilimsel dergide gösterilen araştırmada vücudun ikinci…
Diğer sayfamıza geçerek detayı okuyunuz
Bilimsel araştırmalar Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (sav) bir uygulamasını daha ispatladı. Bilindiği üzere Peygamber efendimiz (sav) sünnetinde uyuma pozisyonu tanımlıdır. Hz. Muhammed (sav) çeşitli hadis kaynaklarında da belirtildiği üzere sağ tarafı üzerine yatarak dinlenirdi.
AA’nın yaptığı habere göre ABD’de bulunan Stony Brook Üniversitesi’nde uyuma şekli üzerine yapılan araştırmalar “yan yatarak uyumanın” beynin temizlenmesini sağladığı ortaya çıkardı.
Yan yatma pozisyonda sırt üstü veya yüz üstü uyuma şekline göre daha fazla lenf sistemine yardımcı olduğu, bunun da beyinde istenmeyenlerin kimyasalların birikmesine engel olarak Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini azalttığı belirtildi.
Bilim Adamlarının bir çok beyin görüntüsünü incelemeye aldığı ve
Üsteki Resimden Diğer Sayfaya Geçiş Yaparak Haberin Devamını Okuyabilirsiniz.
Bilim Adamlarının bir çok beyin görüntüsünü incelemeye aldığı ve “Journal of Neuroscience” yayınlanan araştırmada vücudun ikinci dolaşım sistemi olarak tanımlanan lenf sistemi yan yatmak suretiyle rahatladığı ve daha iyi çalıştığı belirtildi. Lenf sistemi vücutta toksinlerin arındırılması, kan dolaşımını kontrol edilmesi ve zararlı bakteri ve virüslerin yok edilmesi gibi görevleri yerine getiriyor.
Daha önce Ender Saraç’ın Posta’da yayınlanan bir yazısı da bu sonucu destekler nitelikte. Saraç uyku ve uyuma şeklinin önemini vurguladığı yazısında sağ tarafa yatmanın önemine dikkat çekerek şunları kaydetmişti:
“Bir tarafa yatıp uyurken, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisi tıkanırken, diğeri açılır. Solunum bu açık olan burun deliğinden yapılır. Ayrıca nefes alınan burun deliği ile beynin yarım küreleri ve sempatik parasempatik sinir sistemleri arasında da bir ilişki olduğu çalışmalarla gösterilmiştir.
Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanır, sol burun deliği açılır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarım küresinin aktivitesi artar.
Sağ beyin yarım küresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızının yavaşlamasına, tansiyonun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerinin yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla kalp daha az yorulur, uykuya dalmak daha kolaylaşır. Bu da dinlenmenin daha iyi olmasına olanak sağlar.
Diğer yandan sol tarafa yatılırsa ne olur?
Üsteki Resimden Diğer Sayfaya Geçiş Yaparak Haberin Devamını Okuyabilirsiniz.